Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

MP3 može uzrokovati gluhoću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dulje glasno slušanje MP3 playera i sličnih glazbenih naprava moglo bi trajno oštetiti sluh, pa čak uzrokovati gluhoću, objavila je Europska komisija, pozivajući se na mišljenje znanstvenog odbora EU-a o novim zdravstvenim rizicima.

Mišljenje odbora pokazuje da je 5 do 10 posto mladih, ako slušaju glasnu glazbu (iznad 89 decibela) više od jedan sat na dan svaki tjedan u najmanje 5 godina suočeno s opasnosti od gubitka sluha.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napadnuto 16 Amerikanaca Nakon tajanstvenih "akustičnih napada" SAD razmišlja o zatvaranju veleposlanstva na Kubi Slika nije dostupna Dramatično širenje virusa Osim neuroloških zika virus kod beba uzrokuje i oštećenja vida i sluha

Prevedeno u brojke, to je u EU između 2,5 i 10 milijuna mladih.

'Zabrinuta sam što bi tako mnogo mladih, koji često glasno slušaju MP3 i glazbu s mobilnih telefona moglo, a da to i ne znaju, nepopravljivo oštetiti svoj sluh. Znanstveni zaključci pokazuju visok rizik i moramo reagirati hitno. Najvažnije je podići svijest i obavijestiti javnost', rekla je u priopćenju europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

Komisija u početku 2009. kani u Bruxellesu sazvati konferenciju kako bi procijenila zaključke znanstvenog odbora, zajedno sa zemljama članicama, predstavnicima industrije, potrošača i ostalih koji su u to uključeni te razmotrila što treba činiti.

Na skupu će se vjerojatno čuti koje mjere opreza i tehnička rješenja treba poduzeti da bi se što je moguće više smanjili štetni utjecaji na sluh te treba li izraditi nove zakone ili revidirati sadašnje sigurnosne standarde.

Korisnici mogu već sada poduzeti određene praktične mjere - slušati tiše ili kraće vrijeme, dodaje Komisija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene