Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras 22:15

Može li naš um pobijediti tijelo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog odlučila je testirati placebo efekt na slučajnim prolaznicima.

Placebo efekt od davnina je poznat kao fenomen u kojem tijelo ima određenu reakciju bez opravdanog razloga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

'Meni se to dogodilo kada mi je prijateljica za glavobolju umjesto lijeka zabunom dala sodu bikarbonu. Ja nisam gledala, popila sam i vjerovala da je to lijek protiv glavobolje.I doista me prestala boljeti glava', rekla nam je psihologinja Majda Rijavec.

Istraživanja su također pokazala da sportaši koji su uvjereni da primaju doping, a zaista ga ne primaju, imaju bolje rezultate. Uvjerenje je toliko jako da motivira pojedine centre u mozgu, a mozak informaciju prenosi u druge organe. Pa tako bez reanlog podražaja ili nekakve aktivne supstance poput lijeka tijelo samo proizvede efekt oporavka i poboljšanja.

'Vi možete doživjeti fenomene poput promjene frekvencije rada srca, promjene razina nekakvih hormona, promjene razine šećera u krvi, a istodobno i promjenu percepcije vlastitog stanja i odjednom reći da vas je maloprije bolilo izrazito puno', kaže farmakolog prof. dr.sc. Vladimir Trkulja.

Ekipa Provjerenog pokušala je izazvati placebo efekt i to na prolaznicima. Jesu li zaista osjetili ono čega nema pogledajte večeras u Provjerenom u 22:15!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene