Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mediteranska prehrana može spriječiti astmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca čija je prehrana mediteranskog tipa imaju manje izglede da će patiti od astme i respiratornih alergija, pokazalo je novo istraživanje.

Skupina španjolskih, grčkih i britanskih znanstvenika je pratila zdravlje i prehranu gotovo 700 djece stare između 7 i 18 godina nastanjene u ruralnim područjima otoka Krete.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Pokazalo se kako djeca čija prehrana obiluje voćem i povrćem imaju manji rizik za astmu i alergije.

Znanstvenici u stručnom časopisu Thorax dodaju kako se radi o novom dokazu utjecaja prehrane na razvoj astme i alergija.

Mediteransku prehranu karakterizira unos velikih količina voća i povrća te mala konzumacija zasićenih masti.

U novom istraživanju je utvrđeno da uz redovitu konzumaciju naranči, jabuka, rajčica i grožđa te ostalog voća i povrća koje obiluje antioksidansima i vitaminima, od pojave astme i alergija štiti i konzumacija oraha, bogatog izvora vitamina E i magnezija.

Nasuprot tome, pokazalo se kako česta konzumacija margarina (više nego jednom tjedno) može udvostručiti izglede za razvoj astme i alergijskog rinitisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene