Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Manjak sna povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod osoba treće životne dobi koje spavaju manje od sedam sati, postoji povećana opasnost od nastanka kardiovaskularnih bolesti i prijevremene smrti, objavljeno je američkom stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

Usto, ta se opasnost povećava ako osoba koja nedovoljno spava tijekom sna ima i povišen krvni tlak, ustvrdili su japanski znanstvenici, završivši istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.255 osoba s povišenim krvnim tlakom, prosječne životne dobi od oko 70 godina. Pratili su ih tijekom četverogodišnjeg razdoblja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike Slika nije dostupna Fuj Odvratna istina o pidžamama!

Tijekom spomenutog razdoblja, japanski su znanstvenici zabilježili 99 srčanih ili moždanih udara, a 'javljali su se godišnje rjeđe u skupini ispitanika koji su spavali kraće od 7,5 sati', rekao je dr. Kazuo Eguchi s Medicinskog sveučilišta u japanskom gradu Tochigi, koji je vodio istraživanje. 

Liječnici su ustvrdili da je san kraći od 7,5 sati povezan s više vrsta kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata.

'Premalo sna povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba koje usto pate i od hipertenzije, posebno kada je tlak povećan tijekom sna', objasnio je dr. Eguchi, dodajući kako je to odraz modernog, ubrzanog načina života koji se odražava i na san pojedinca. 

Istaknuo je da je kvalitetan san koji traje oko 7,5 sati vrlo bitan da bi se izbjegla pretilost ili pojava dijabetesa kod nekih osoba, ali i drugi rizični faktori poput povišenog tlaka tijekom sna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene