Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 posto manje izgleda za smrt

Lijekovi za smanjenje kolesterola pomažu u borbi protiv raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski su znanstvenici otkrili da uzimanje lijekova za snižavanje razine kolesterola smanjuje izglede za smrtni ishod kod oboljelih od raka.

Osobe oboljele od raka koje uzimaju statine - lijekove za snižavanje razine kolesterola - imaju 15 posto manje izglede umrijeti od raka u odnosu na bolesnike koji te lijekove ne koriste, pokazalo je dansko istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu New England Journal of Medicine korist od statina uočena je bez obizira na dob bolesnika, vrstu raka, njegovu veličinu ili proširenost po tijelu. "Uzimanje statina je kod oboljelih od raka povezano sa smanjenim mortalitetom od te bolesti", napisao je voditelj istraživanja Stig Bojesen sa sveučilišta u Kopenhagenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neočekivani oporavci Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi? Slika nije dostupna Rak debelog crijeva Šešelj ide na kemoterapiju

>> 450 slučajeva: Liječnik ženama govorio da imaju rak dojke i vršio masektomiju

Znanstvenici su proučili ukupno više od 18.000 osoba oboljelih od raka i starijih od 40 godina koji statine nisu uzimali prije liječenja od raka i utvrdili su da je smrtnost kod osoba koje uzimaju statine prosječno 15 posto manja. Statin se pokazao najkorisnijim kod oboljelih od raka grlića maternice gdje je zabilježen 36 posto niži mortalitet.

Znanstvenici smatraju da se smanjivanjem razine raspoloživog kolesterola on 'otima' rastućim tumorskim stanicama koje ga trebaju za izgradnju staničnih membrana. Jedino kod bolesnika koji su već primili kemoterapiju nije uočena nikakva razlika. Stoga autori istraživanja smatraju da se korištenje statina može razmatrati u slučajevima kad se ne daje kemoterapija.

Istraživanjem se nije proučavalo mogu li statini preventivno djelovati na pojavu raka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene