Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lijekovi za razrjeđivanje krvi, kao što je aspirin, mogli bi pomoći u borbi protiv raka, izvijestili su američki znanstvenici. Pokusi na miševima pokazali su da kombinacija aspirina s eksperimentalnim lijekom protiv zgrušavanja usporava rast i širenje raka dojki i melanoma.


Trombociti štite i hrane stanice tumora u krvotoku i tako olakšavaju raku da se širi ili metastazira, priopćili su znanstvenici s washingtonskog Sveučilišta u St. Louisu.

Vezani članci Neftali Martin Frizer dirljivom gestom ganuo cijeli svijet, njegov čin solidarnosti rasplakao je kolegu Bolnica, ilustracija Dok se opskrba lijekovima ne normalizira, pacijenti neće mirno spavati: "Nedopustivo je da se problemi prelamaju preko leđa najranjivijih"


Oni su napisali u sručnom časopisu, Journal of Cellular Biochemistry, da bi deaktiviranje trombocita moglo usporiti ili spriječiti širenje tumora.


Ova studija je također podržala neka ranija istraživanja koja su pokazala da ljudi koji uzimaju aspirin ili slične lijekove imaju manji rizik od nekih vrsta raka.


Postoje također neke naznake da bi uzimanje aspirina ili ibuprofena u vrijeme podvrgavanja kemoterapiji moglo učiniti kemoterapiju učinkovitijom.