Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva lijeka protiv Parkinsonove bolesti mogu uzrokovati jednaka oštećenja na srčanim zaliscima zbog kojih su 1997. s tržišta povučeni lijekovi za mršavljenje čiji su sastojci bili fenfluramin i phentermin, izvijestili su znanstvenici nakon provedenih istraživanja u tekstu koji je objavio The New England Journal of Medicine.


Pacijenti koji su uzmali lijekove čiji je osnovni sastojak pergolid, što ih proizvodi farmaceutska tvrtka Eli Lilly & Co., a na tržištu se prodaje pod komercijalnim imenom Permax i drugi lijek čiji je osnovni sastojak kabergolin, što ga proizvodi tvrtka Pfizer Inc., a prodaje se pod imenom Dostinex, mogu napraviti puno veću štetu na srčanim zaliscima kod pacijenata koji ih koriste, nego neki drugi lijekovi koji se propisuju za istu bolest.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa? Slika nije dostupna Zbog duga veledrogerijama od 2,8 milijardi kuna bolnicama prijeti obustava lijekova

U vezi s tim provedeno je nekoliko studija - istraživanje na 11.417 pacijenata u Britaniji i istraživanje na 245 pacijenata u Italiji. Obje su studije potvrdile ranije rezultate provedene na manjem broju pacijenata.

Ustanovljeno je da lijekovi aktiviraju stanični receptor poznat kao 5-HT2b koji može oštetiti srčane zaliske. Posljedice su vrlo ozbiljne te mogu dovesti do zatajenja srca, odnosno do iznenadne smrti.

"Liječnicima preporučujemo da ne propisuju lijekove ovog biokemijskog sastava", rekao je znanstvenik sa Sveučilišta Sjeverna Carolina Bryan Roth koji nije sudjelovao u istraživanjima, ali je pregledao dobivene podatke i komentirao ih za The New England Journal of Medicine, u kojemu su objavljeni rezultati obiju studija.

Na kutiji Pfizerova lijeka, koji se prodaje i u Europi, piše
upozorenje o tomu da kod nekih pacijenata pri uzimanju spomenutog lijeka postoji povećana opasnost od oštećenja srčanih zalistaka.

Takvi lijekovi, naime, sastoje se od kombinacije lijeka ergotamina koji se koristi kod migrenskih glavobolja te amfetamina, derivata poznatog kao "ecstasy".