Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kašalj, grlobolja, povišena temperatura. Simptomi koje svi imamo barem jednom u godini. Prevrtljivo vrijeme napunilo je čekaonice ambulanta - u mjesecu smo viroza.


Budući da virozama pogoduje boravak u grupama, velik broj oboljelih su školska i vrtićka djeca. Liječnici kažu: preboljeti dvije do 6 viroza na godinu je normalno. Sve su češći pregledi u ambulantama. Doba viroza napunilo je čekaonice.

Vezani članci Bolnička čekaonica (Foto: Dnevnik.hr) Prekipjelo im: Liječnici pokreću akciju povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad Whitney Zelig (Foto: Screenshot/YouTube) Stavila kameru među grudi i snimala tuđe poglede, a sve u humanitarne svrhe

'Simptomi se odnose na gornje dišne puteve, hunjavice sa sekrecijom iz nosa, kašljucanje i blago povišena temperatura, do 38,5', rekla je Vesna Potočki-Rukavina, liječnica opće medicine.

>> Pretjerivanje u cjepivima može biti štetno!

Potraju nekoliko dana, a uz tople napitke, prehranu pojačanu vitaminima i odmaranje, nestaju i bez posjeta liječniku. U principu, bez komplikacija. Rijetki su oni koji su se bakterijski komplicirali - s upalom sinusa ili pluća.

Boravak u zatvorenom, i to u grupama magnet je za viroze. Velik broj oboljelih upravo su školarci i vrtićka djeca. No, liječnici upozoravaju: nije svaka viroza poziv za posjet ambulanti i prepisivanje antibiotika. Preboljeti dvije do 6 viroza na godinu je normalno, kažu liječnici. A jačanje imuniteta prvi je korak do smanjenja tog broja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook