Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za većinu liječnika cjepiva zauzimaju mjesto među najboljim medicinskim izumima, no dio njih ipak tvrdi da pretjerivanje u cjepivima nije korisno, dapače, smatraju da može biti i štetno.


Svoj put, kad je riječ o cijepljenju, roditelji male Mone već su izabrali. Uz osnovna, Mona je cijepljena i dodatnim cjepivima. 'Treba cijepiti djecu. Možda ne baš od svega i svačega, ali od ovih nekih stvari, vrtićkih nekih mogućnosti bolesti mislim da da. Ja sam svoju cijepila protiv rota virusa, pneumokok, vodene kozice i naravno ovo osnovno', kaže Morana Abramović Vlašić.

Vezani članci Cijepljenje (Foto: Getty Images) Broj oboljelih od ospica triput porastao, među zemljama s najviše zaraženih su i naši susjedi Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Ospice poharale Sarajevo, čak 363 zaraženih u manje od tri mjeseca: Provjerili smo postoji li opasnost od zaraze u Hrvatskoj

Informacije o cjepivima Morana je potražila kod pedijatra. 'Rekao mi je koje su prednosti, za i protiv i neka sami odlučimo. Obiteljsko vijeće je odlučilo da cjepimo', kaže.

Većina liječnika se slaže da je cijepljenje odlična prevencija. 'Zahvaljujući vakcinaciji svijet je danas oslobođen od cijelog niza bolesti', kaže ministar Ostojić. 'Opasne nuspojave vrlo su rijetke kod cijepljenja, ali je moguće da do njihovog razvoja dođe', kaže Tamara Poljičanin, ravnateljica HZJZ-a.

>> Gotova analiza cjepiva, samo u jednom od pet slučajeva utvrđen neurološki poremećaj

Ipak, ima i liječnika koji se s tvrdnjama o korisnosti svih cjepiva ne bi složili. 'Područje cijepljenja jedno je od znanstveno najmanje istraženih područja i kategoričke tvrdnje o potrebi i koristi od određenih cjepiva nisu primjerene, jer su bez pravih znanstvenih uporišta', kaže doktorica Lidija Gajski.

Zato je tvrdi dr. Gajski potrebno preispitati zakonsku obvezu cijepljenja. Za veći dio liječnika sumnje u korist nema. Ministar ipak priznaje, svoje sam dijete cijepio samo obveznim cjepivima. 'Svaka vakcina ima dobre i loše strane, svaki lijek ima dobre strane i nuspojave', kaže ministar Ostojić.

Zato je, kada se radi o dodatnim, a ne obveznim cjepivima, potrebno odvagnuti prednosti i mane i pokušati donijeti ispravnu odluku za sebe i svoje dijete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook