Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Krivac za depresiju i pesimizam su - geni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi oni skloni depresiji odsada za 'opće crnilo' mogu kriviti svoje gene.

Znanstvenici su otkrili da je za sve kriva razina neuropeptida Y, odnosno NPY-a i upravo on odlučuje je li nam čaša 'poluprazna ili polupuna'. Oni s nižom razinom NPY-a imaju negativniji odnos prema životu i lošije se snalaze u stresnijim situacijama. Također su i podložniji depresiji.

Pročitajte i ovo Nasmiješena žena, Ilustracija TREĆI PONEDJELJAK U SIJEČNJU Je li danas doista najdepresivniji dan u godini ili kako smo nasjeli na foru Slika nije dostupna Gen za depresiju povećava dio mozga za negativne osjećaje

Ekipa istraživača sa Sveučilišta u Michiganu vjeruje da se količina NPY-a u mozgu nasljeđuje i nadaju se kako će im ta činjenica pomoći do ranijih dijagnosticiranja ili prevencije bolesti. Do rezultata se došlo zanimljivim pokusima. Dobrovoljcima su mjerili moždanu aktivnost dok su na ekranu promatrali neutralne riječi, poput 'materijal', negativne riječi, kao što je 'ubojstvo' te pozitivne, 'nada'.

>> Prvi put operacijom izliječili ženu od depresije

Oni s nižom razinom NPY-a imali su jaču reakciju u dijelu mozga u kojem nastaju emocije dok su oni s višim udjelom slabije reagirali na riječi. Nakon toga liječnici su usporedili razinu NPY-a s depresivnim poremećajima i otkrili su kako su oni s nižim NPY-om skloniji depresiji. 'Nadamo se da će nas ova otkrića povesti k otklanjanju pojedinačnih problema depresije', izjavio je liječnik i voditelj istraživanja Brian Mickey.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene