Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kliničko testiranje implantata 2011.

Kreće proizvodnja najnaprednijeg umjetnog srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srčani bolesnici diljem svijeta uskoro bi mogli dočekati spas. U Francuskoj kreće proizvodnja najnaprednijeg umjetnog srca koje uspijeva u onome što nitko dosad nije uspio - savršeno oponaša prirodne funkcije ljudskog srca. Prva testiranja na ljudima trebala bi početi 2011. godine.

Novo umjetno srce izumio je poznati francuski kardiokirurg Alain Carpentier, a ono što njegovo srce čini jedinstvenim, je dosad najveća sličnost pravom srcu. Zahvaljajući tehnologiji elektroničkih senzora može gotovo savršeno regulirati otkucaje i protok krvi. Ironično, isti se senzori koriste za navođenje ratnih projektila. 'Znate, u životu istraživača postoje dva teška trenutka. Prvi je smisliti i izraditi prototip te dokazati da postoji potencijal da koristi ljudima. Ta faza završava danas, a počinje nova. Predaja timu čija je odgovornost izraditi proizvod koji će biti moguće ugraditi u ljudsko tijelo', kazao je ugledni kardiokirurg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju sužene arterije Previše televizije kod djece izaziva srčane probleme i dijabetes Slika nije dostupna Testirano na 17.415 osoba Žene na stresnom poslu imaju 40 posto veće šanse za infarkt

Srce je uspješno testirano na životinjama i sada će se sastaviti u novom laboratoriju izvan Pariza. Nakon toga testirat će se na pacijentima koji nemaju drugih opcija u liječenju. 'Očekujemo da će kliničko testiranje implantata za ljude krenuti početkom 2011.', najavio je direkrot Carmat-a Marcello Conviti.

U zapadnim zemljama danas ima oko 100.000 pacijanata koji trebaju novo srce. Samo njih 5.000 ima sreću doći do transplantacije. U Hrvatskoj ih je na čekanju 18. Kardiokirurg KB-a Dubrava smatra kako novo srce obećava zbog specijalne sintetičke kože koja sprečava odbacivanje. 'To je nekakav biološki potpuno inertan materijal koji je mekan za razliku od ovih dosadašnjih uređaja koji su bili kruti', kazao je dr.sc. Igor Rudež, subspecijalist kardijalne kirurgije. No još uvijek postoje mnoge nepoznanice i potencijalni problemi. 'Prvenstveno je tu izvor energije, odnosno napajanje. Svi ti uređaji moraju od nekud crpsti energiju. Pa trajnost tih uređaja. Do sada najdulje što je netko izdržao na tom umjetnom srcu je bilo 600 i nešto dana', dodao je dr. Rudež.

Srce je uspješno testirano samo na životinjama. Kliničko testiranje implantata za ljude trebalo bi krenuti početkom 2011. na pacijentima koji nemaju drugih opcija u liječenju. 'Opet se postavlja tu pitanje cijena uređaja i dostupnost uređaja', naglašava dr. Rudež. Što znači da će probni aparati vjerojatno biti dostupni svima no kada se pokažu, u priču će se vrlo brzo uplesti novac. Iako se mnogi nadaju da će nova proteza nedostatak donatora srca zauvijek baciti u prošlost. Dr. Rudež smatra da je transplantacija još uvijek rješenje broj jedan. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene