Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Kreatin za snagu oboljelima od mišićne distrofije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreatin, popularni suplement koji sportaši nerijetko koriste kako bi poboljšali svoju izvedbu može, za oko 9%, pojačati mišićnu snagu kod osoba oboljelih od mišićne distrofije.

Revizija studija, objavljena u Cochrane Database of Systematic Reviews, pokazala je da uzimanje kreatina može poboljšati mišićnu snagu kod osoba oboljelih od mišićne distrofije, i pri tome se kreatin dobro podnosi.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Kreatin koji se prirodno nalazi u određenim namirnicama, primjerice ribi i mesu, u nekim je zemljama zabranjen jer postoje studije koje su dovele u vezu dugotrajno uzimanje kreatina i povećan rizik za razvoj raka. Internacionalni Olimpijski odbor kreatin nije zabranio, a klasificira ga kao hranu.

Revizija objavljena u Cochrane bazi obuhvatila je 12 istraživanja u kojima je ukupno sudjelovalo 266 osoba sa mišićnom distrofijom i koji su kreatin uzimali kroz razdoblje od 3 tjedna do 6 mjeseci.

Autori revizije izvjestili su da se osobama, oboljelima od distrofije, koje su uzimale kreatin, mišićna snaga povećala za 8,5 % i u prosjeku im je mišićna masa porasla za 0,6 kg, u odnosu na subjekte koji nisu uzimali kreatin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene