Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da majčino mlijeko, inače najbolji i najpoželjniji izvor hrane za novorođenčad i dojenčad, ponekad ne treba biti jedini izbor, potvrđuje i nedavna talijanska studija.


Provedena na gotovo 500 novorođenčadi izrazito niske porođajne mase (max 1500 grama), pokazala je kako konzumacija pripravaka kravljeg mlijeka kao dodatka majčinom, u visokom postotku smanjuje rizik od nastanka novorođenačke sepse, pišu Vitamini.hr. Ozbiljne infekscije i sepsa (bakterijaska, gljivična) su čest uzrok smrti novorođenčadi, posebice nedonoščadi gdje se stopa obolijevanja penje i do 20 posto.

Vezani članci Naknada za boce od mlijeka odgođena - 4 Na čekanju: Zasad ništa od povratne naknade za boce za mlijeko Slika nije dostupna Hranjenje majčinim mlijekom spriječava mokrenje

Stoga je izrazito važno pružiti toj populaciji optimalnu njegu i ojačati im imunološki sustav. Navedena studija tu kvalitetu pripisuje mliječnom proteinu laktoferinu koji se u višoj razini nalazi u kravljem mlijeku. Još ako se mliječnim formulama doda i probiotička kultura Lactobacillus rhamnosus LGG, stopa obolijevanja i smrtnosti može se smanjiti za čak 14 posto u odnosu na novorođenčad koji te dodatke ne dobiva.