Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doza kofeina može osnažiti vizualno pamćenje, pokazalo je američko istraživanje koje pruža znanstvenu potporu studentima koji piju kavu, čaj ili energetska pića kad pripremaju ispite.


Tim s američkog sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu utvrdio je da kofein pojačava neke vrste memorije barem jedan dan nakon što su stvorene.

Vezani članci Slika nije dostupna Događaji koji su nas dirnuli: Pitali smo građane po čemu će pamtiti 2019., evo što su nam odgovorili Slika nije dostupna Volite razgovarati sami sa sobom? Ne bojte se, niste ludi...

Do sada nije bilo znanstvenih dokaza o kofeinu kao stimulatoru pamćenja zbog toga što se proces pamćenja, primjerice čitanja udžbenika pred ispit, događa u uvjetima u kojima je osoba motivirana za upijanje i pohranjivanje informacija. To je predstavljalo prepreku razlikovanju nečije prirodne sposobnosti upijanja podataka od one pojačane kofeinom.

Otkrijte u koje doba je NAJBOLJE piti kavu

Kako bi osigurao to razlikovanje tim Michaela Yassae, profesora psihologije i znanosti mozga, zatražio je 73 dobrovoljca da promatraju slike različitih predmeta primjerice biljaka, košara, saksofona ili morskog konjica.

Nakon toga polovici je dana doza od 200 miligrama kofeina u tableti što odgovara dvjema šalicama espressa a ostalima lažna tableta bez kofeina. Uzorci sline uzeti su tri puta kako bi se mjerila razina kofeina i to sat nakon uzimanja tablete, te nakon tri sata i 24 sata.

Sljedeći dan od obje je skupine zatraženo da gledaju drugi set slika od kojih su neke bile iste kao dan ranije, neke potpuno nove i nekoliko sličnih koje su se od onih dan ranije razlikovale tek u detaljima primjerice ovaj puta košara je imala jednu ručku umjesto dvije.

Obje skupine dobro su razlikovale stare od novih slika no oni na kofeinu puno su bolje uočavali razlike na sličnim slikama. Testom se željelo analizirati učinak kofeina na hipokampus, dio mozga koji uočava razlike obrazaca i pri tome se služi i kratkoročnim i dugoročnim pamćenjem.

"Da smo koristili standardne testove ispitivanja memorije bez korištenja tih zavaravajuće sličnih slika, ne bismo uočili učinak kofeina", kaže Yassa. "No, korištenjem tih slika mozak je morao obaviti težu zadaću razlučivanja - koju nazivamo razlikovanje uzoraka, a za koju se čini da ga u našem sluačju poboljšava kofein".

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Neuroscience. "Kofein je povezan sa zdravom dugovječnošću i može imati neki pozitivne učinke u zaštiti mozga od primjerice Alzheimerove bolesti", kaže Yassa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju