Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proćelavi muškarci imaju veće izglede za razvoj srčanih bolesti od onih koji se mogu pohvaliti bujnom kosom, pokazuje istraživanje japanskih znanstvenika objavljeno u dnevniku BMJ Open koje prenosi BBC.


Studija provedena na gotovo 37.000 ispitanika pokazuje da su u ćelavih muškaraca 32 posto veći izgledi da obole od koronarne bolesti srca.

Vezani članci Đorđe Balašević nastupio u Spaladium Areni (FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL) - 1 Nove detalje o stanju Đorđa Balaševića otkrio njegov sin: "Za sve koji pitaju kako je moj tata..." Vlasnik lanca restorana tunu je kupio na aukciji na novoj tokijskoj tržnici (Foto: AFP) - 2 Za plavorepu tunu od 278 kg platio 3,1 milijun dolara: "Mislim da sam ipak dao previše"

No muškarce može utješiti podatak da je taj rizik manji od onog što ga donosi pušenje ili pretilost. Stoga britanska zaklada za srce upozorava muškarce da bi se više trebali brinuti za centimetre oko struka nego za duljinu i gustoću vlasišta.

Prema statistici, polovica muškarca u 50-im godinama ima prorijeđenu kosu, a 80 posto ih je barem djelomice ćelavo do 70 godina života.

Japanski znanstvenici su studijom ustanovili neku povezanost između ćelavosti i koronarne bolesti srca.

>> Muškarci, znate li zašto ćelavite?

'Uočili smo znatnu, iako skromnu, povezanost između ćelavosti, barem na tjemenu i opasnosti od razvoja koronarne bolesti srca', rekao je dr. Tomohide Yamada sa Sveučilišta u Tokiju. Dodaje da povezanost 'nije tako snažna kao što je snažna povezanost s pušenjem, pretilošću, razinom kolesterola i krvnog tlaka'.

Zaključak je da bi mlađi muškarci koji počinju ćelaviti na tjemenu (nalik na tonzuru franjevaca) trebali taj podatak uzeti u obzir i poboljšati svoj način života kako bi srce održali zdravim.

Za objašnjenje povezanosti ćelavosti i srčanih bolesti trebalo bi provesti nove studije, a jedno od polazišta govori da povećana osjetljivost muških hormona i upala krvnih žila djeluje i na srce i na kosu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook