Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kloniranim stanicama izliječili rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su izliječili uznapredovali rak kože prvi put koristeći pacijentove stanice koje su klonirali izvan njegova tijela. Tako je 52-godišnji pacijent dvije godine nakon tretmana, potpuno zdrav.

52-godišnjak je imao uznapredovali rak kože koji se proširio na pluća i limfne čvorove.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Ilustracija Važnost edukacije Alarmantni podaci: U Hrvatskoj je u stalnom porastu ovaj zloćudni tumor, izlječivost 99 posto ako se brzo otkrije

Istraživači su uzeli njegove bijele krvne stanice, napravili njihovih milijardu kopija i vratili ih u organizam. Iz uzorka pacijentove krvi izdvojili su CD4+ T stanice koje napadaju tvar na površini stanica melanoma.

Dva mjeseca poslije, ultrazvuk je pokazao da je tumor potpuno nestao, a i nakon dvije godine čovjek je zdrav. Nove su stanice ostale u njegovom tijelu mjesecima nakon tretmana.

Ovo je pokazatelj još jedne mogućnosti imunološkog sustava u borbi protiv nekih vrsta raka.

Čovjekov imunološki sustav ima važnu ulogu u borbi protiv raka, a liječnici godinama pokušavaju pronaći način kako pojačati njegov utjecaj na tumor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene