Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kinezi češće obolijevaju od Parkinsonove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodno istraživanje koje je provela skupina znanstvenika predvođena tajvanskim liječnicima, pokazalo je da Kinezi imaju više izgleda za obolijevanje od Parkinsonove bolesti zbog specifičnih mutacija na genima.

Skupina liječnika iz Tajvana, Japana, Singapura i SAD-a provela je istraživanje nakon što je ustanovljeno da Kinezi imaju višu stopu oboljelih od Parkinsonove bolesti. 

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Znanstvenici su usporedili gene 1.079 kineskih pacijenata, pripadnika najveće kineske etničke skupine iz pokrajine Han, koji pate od ove vrste bolesti, sa skupinom koju je činilo 907 zdravih osoba.

Ustvrdili su da veći dio kineskih pacijenata oboljelih od Parkinsona ima mutaciju na genu LRRK2 koji je otkriven kod kineskih predaka prije 2.500 godina. 

Nadalje, istraživanje je pokazalo da tri posto Kineza iz etničke skupine Han ima ovu gensku mutaciju te da je mogućnost da obole od spomenute bolesti dvostruko veća nego kod ostatka kineske populacije. 

Rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u zadnjem broju stručnog časopisa Annals of Neurology.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene