Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispijanje kave ipak ne povećava rizik od srčanog udara, a možda čak ima i zaštitno djelovanje, objavili su znanstvenici.


Nekoliko studija istražilo je veze između konzumacije kave i
opasnosti od srčanog udara, ali rezultati su različiti. Prema nekima, kava je štetna za srce, a druge nisu uspjele naći vezu.

Vezani članci Slika nije dostupna Viša razina 'dobrog' kolesterola ne štiti od srčanog udara Slika nije dostupna I nakon srčanog udara uživaju u brzoj hrani

U studiji dr. Sare A. Rosner s harvardskoga medicinskog fakulteta u Bostonu ispitana je veza kave i rizika od srčanog udara na 32.650 Šveđanki u dobi od 40 do 74 godine.

Studija je počela 1987., a žene su u prosjeku praćene pet godina i u tom se razdoblju dogodilo 459 srčanih udara. Od toga broja, 68 je udara bilo kobno po život, a 391 nije.

U analizama koje su uzele u obzir i moguće druge faktore ekipa znanstvenika otkrila je da žene koje su pile pet i više šalica kave na dan imaju za 32 posto smanjen relativni rizik od srčanog udara, u usporedbi s onima koje su pile do četiri šalice kave.

Ima "nekoliko bioloških mehanizama" pomoću kojih bi kava mogla smanjivati rizik od srčanog udara, objašnjava ekipa znanstvenice Rosner. 

"Kava sadržava fenolske spojeve koji su poznati antioksidansi i mogu reducirati stres", objašnjavaju. Osim toga, dokazano je da kava pomaže tijea bolje iskoristi inzulin i štiti od dijabetesa tipa 2.