Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kava može biti dobra za zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pijenje kave može pomoći pri smanjenju rizika od pojave dijabetesa 2. tipa i nekih vrsta raka, zaključak je sudionika stručnog skupa o dobrobiti i rizicima konzumiranja kave.

"Sve donedavno kava je imala veoma loš ugled u zdravstvu", rekao je Rob van Dam iz Škole za javno zdravlje Harvard koji je predvodio istraživanje o konzumiranju kave i šećernoj bolesti, piše agencija Reuters Health. Ipak, dodaje, "mi ne promičemo kavu kao novu zdravu hranu i ne tražimo da ljudi koji je ne vole da piju kavu kako bi bili zdravi".

Pročitajte i ovo Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku" Lijekovi: Ilustracija - 2 OPREZ! "To nije lijek za gubitak kilograma": Stručnjaci upozoravaju na novu pošast pogrešnog korištenja lijekova

Van Dam je sudjelovao na "kontroverznoj sjednici" o kavi na skupu Experimental Biology 2007. koji se održava u Washingtonu, u Columbiji.

Na skupu je sudjelovala i Leonore Arab iz medicinske škole Davida Geffena na sveučilištu UCLA koja je predočila rezultate gotovo 400 istraživanja o potrošnji kave i riziku od raka.

Arab ističe da postoje dokazi da kava može zaštititi od nekih vrsta raka debelog crijeva, kao i od raka rektuma i jetara, vjerojatno tako što smanjuje razinu kolesterola, žuči i prirodno lučenje sterola u debelome crijevu, a ubrzava prolazak neprobavljene hrane kroz debelo crijevo (i tako skraćuje izloženost sluznice crijeva mogućim kancerogenim tvarima u hrani), kao i putem drugih mehanizama.

No Arab je dokazala i da kava može povećati rizik od raka želuca, a posebno od leukemije za koju postoje jači dokazi.

Zaključci pokazuju da skupine koje su posebno sklone tim rizicima - primjerice trudnice i djeca - trebaju smanjiti potrošnju kave, ističe Van Dam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene