Donosimo pet iznenađujućih izvora nečistoće u kuhinji i kako se od njih zaštititi.
Pročitajte i ovo
Gorući problem
Nad svijet se nadvila velika prijetnja: Cijena će biti golema, ovo je najgori scenarij
VELIKA ČISTKA
Thompsonov tim tražio da se Hipodrom što prije očisti, stigao odgovor gradske Čistoće
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Potraga u tijeku
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Pojačane aktivnosti
Članica NATO-a proglašava izvanredno stanje: "Mogući su i daljnji koraci"
Kuhinjska prijetnja broj jedan: Spužvica za pranje suđa
Kada su sudionici studije međunarodne nezavisne javne zdravstvene organizacije uzeli nekoliko predmeta iz svojih kuća, kuhinjska spužvica je na sebi imala najviše bakterija, piše Cleaning Guide.
Na sebi je imala 150 puta više bakterija i plijesni nego držač četkice za zube. 'Na njima se bakterije nađu dok čistite, ali budući da ih ljudi rijetko dezinficiraju, one se množe', rekao je Rob Donofrio direktor mikrobiologije nezavisne javne organizacije. Najbolji način za dezinfekciju spužvice jest da je stavite mokru u mikrovalnu na dvije minute svaki dan i mijenjate je svaka dva tjedna.
>> Možda vas baš ovo inspirira u čišćenju!
Kuhinjska prijetnja broj dva: Hladnjak
Hladne temperature usporavaju razvoj bakterija, pa je važno osigurati da vaš hladnjak nema temperaturu višu od 4,4 stupnja.
Kuhinjska prijetnja broj tri: Sudoper
Ostaci hrane i neoprano posuđe u sudoperu plodno su tlo za bakterije. Obično ispiranje vodom neće im nimalo naškoditi, naprotiv, vlaga im dodatno pogoduje. Da biste bili sigurni da su sve bakterije otputovale iz njega, nanesite snažno sredstvo za čišćenje i ostavite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom.
Kuhinjska prijetnja broj četiri: Daske za rezanje
Bakterije s termički neobrađenog mesa, peradi i ribe može kontaminirati hranu koja dođe u dodir s daskom. Način na koji možete smanjiti rizik jest da koristite različite daske za rezanje sirovog mesa i termički obrađene hrane.
Kuhinjska prijetnja broj pet: Sirova jaja
Preporuča se izbjegavanje konzumacije sirovog i dovoljno kuhanih jaja (posebno za malu djecu i starije), zbog mogućnosti razvijanja bolesti poput salmonele.