Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Je li bolja rajčica ili likopen?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obogaćivanje prehrane proizvodima od rajčice (koji sadrže likopen) snižava biomarkere oksidativnog stresa i karcinogeneze i kod zdravih i kod oboljelih od dijabetesa tip II i karcinoma prostate.

Istraživanja pokazuju da proizvodi od rajčice, umaci, sokovi, kaše i dr. povisuju razinu likopena u krvnoj plazmi, posebno ako se proizvodi od rajčice jedu istovremeno s izvorom masti (jer je likopen topljiv u mastima).

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Podsjetnik Sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama: Ključna pravila za snalaženje u kuhinji Ilustracija SIGURNOST I KVALITETA Znate li koja se hrana najčešće krivotvori? Neki namjerno zavaravaju kupce, a to ponekad završi i tragično

Koji su učinci obogaćivanja prehrane proizvodima od rajčice? 

To su zaštita lipoproteina plazme, DNA limfocita i proteina seruma od nepoželjne oksidacije i antikarcinogeni učinci.

 S obzirom na trenutno dostupne dokaze, čini se da likopen djeluje sinergistički s drugim komponentama hrane.

Dakle, smanjenje oksidativnog stresa i antikarcinogeni učinci kao rezultat konzumiranja proizvoda od rajčice se ne mogu pripisati samo likopenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene