Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječen razvoj simptoma

Japanci razvijaju cjepivo protiv mutacija virusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski znanstvenici objavili su u četvrtak da su pronašli cjepivo koje bi moglo biti djelotvorno čak i u slučaju da virus ptičje gripe mutira u toj mjeri da može izazvati katastrofalne epidemije.

Tetsuya Uchida, vodeći znanstvenik u Nacionalnom institutu zaraznih bolesti, rekao je u četvrtak da je njegov tim uspješno spriječio razvoj simptoma u miševa koji su bili izloženi djelovanju triju virusa gripe. Jedan od tih virusa je i soj H5N1. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medicinski skandal stoljeća EU istražuje 'lažiranje' pandemije svinjske gripe Slika nije dostupna Odobreno korištenje prepandemijskog lijeka protiv ptičje grupe u EU

>> U Indoneziji ptičja gripa uzela 108. žrtvu

Znanstvenici drže da bi njihovo otkriće moglo spriječiti pandemiju u slučaju da virus H5N1 mutira tako da se uzmogne prenositi s čovjeka na čovjeka. Kada bi došlo do takve mutacije, pandemija bi usmrtila milijune ljudi, procijenila je Svjetska zdravstvena organiazcija.

Obična cjepiva protiv gripe temelje se na proteinu koji pokriva omotač virusa, ali taj protein često mutira i cjepivo postaje neučinkovito. Japanski znanstvenici su stoga razvoj cjepiva temeljili na unutarnjim proteinima u virusu, koji nemaju jaku tendenciju mutacije, objasnio je Uchida. Od 2003. godine ptičja gripa usmrtila je više od 250 ljudi u svijetu, od čega 115 u Indoneziji, prema podacima WHO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene