Stručnjaci ustanove pod nazivom Europski sinkrotronski izvor (ESRF) u Grenobleu zajedno sa svojim kolegama s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji uspjeli su otkriti dišne puteve u voću za koje se već dugo pretpostavljalo da postoje. Otkriće im je pošlo za rukom uz pomoć rentgenske kompjuterske tomografije.
Pročitajte i ovo
Službeno objašnjenje
Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ
U prednosti pred kiselim
Sušenje voća i povrća najstariji je način konzerviranja!
Dišni putevi u jabukama imaju oblik nepravilnih šupljina, dok kruške dišu kroz fine pravilne kanale.
"Još nije poznato kako se dišni putevi u plodovima razvijaju i zašto jabuke imaju nepravilne šupljine a kruške mrežu sićušnih kanala", izjavio je Pieter Verboven sa sveučilišta u Leuvenu.
On međutim smatra da je otkrio zašto kruške brže trule od jabuka. Kanali u kruškama ne mogu dopremiti toliko kisika u sredinu ploda i stoga njihovim stanicama naprosto "ponestaje daha" objasnio je.
Kako bi se održala svježina ploda, nakon branja mora dolaziti barem mala količina kisika u svaku stanicu. Ukoliko se to ne dogodi nastaju smeđe pjege a kakvoća ploda se smanjuje.
Stoga se jabuke i kruške drže u hladnim prostorima s minimalnom koncentracijom kisika.