Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova saznanja

Istraživanje: Vožnja bez pojasa opasnija za trudnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč zabrinutosti žena da sigurnosni pojasevi ili zračni jastuci u vozilima mogu naštetiti fetusu u slučaju prometne nesreće, trudnice koje se ne vežu izložene su većim izgledima gubitka trudnoće, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology, potvrđuju zaključke ranijih istraživanja koja povezuju sigurnosne pojaseve s većim izgledima za spašavanje života majke i fetusa.

Pročitajte i ovo Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

"Jedna od stvari o kojima uvijek razmišljamo je edukacija roditelja o korištenju sigurnosnih pojaseva", kaže voditeljica istraživanja Haywood Brown, voditeljica ginekologije i porodništva na medicinskom centru sveučilišta Duke. "Unatoč tomu, kao što je to uvijek, neki se vežu a neki ne".

>> Pretile osobe do 80 posto izloženije pogibelji u prometu od ostalih

Tim znanstvenika predvođen Brown proučio je podatke o 126 trudnica u drugom i trećem trimestru trudnoće hospitaliziranih nakon prometnih nesreća od 1994. do 2010.

Utvrđeno je da je u skupini trudnica koje su koristile sigurnosne pojaseve prekinut život 3,5 posto fetusa (tri fetusa na 86 trudnica) dok je u skupini trudnica koje se nisu vezale prekinut život 25 posto fetusa (tri fetusa na 12 majki).

"Najbolji način da zaštitite zdravlje majke i fetusa je da majka koristi sigurnosni pojas
", kaže Kathleen De Santis Klinich sa sveučilišta Michigan.

Američko udruženje za ginekologiju i porodništvo preporučuje da trudnice u svakom trenutku vožnje koriste sigurnosne pojaseve te da se donji krak pojasa veže ispod trbuha.

Istraživanje je pokazalo da su se u 17 nesreća aktivirali zračni jastuci i tada je majka imala veće izglede za ljuštenje posteljice što može biti fatalno i za majku i za fetus.

Stručnjaci upozoravaju da zračne jastuke same po sebi ne treba za to kriviti jer se oni aktiviraju prilikom težih udesa pa se ne može isključiti mogućnost da je odljuštenje posteljice naprosto rezultat težine prometne nesreće. (Hina)


 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene