Obavijesti Video Pretražite Navigacija

iPod utječe na rad pacemakera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog interferencije s elektromagnetskom opremom koja prati rad srca ovi MP3 playeri mogu prouzročiti poteškoće u funkcioniranju pacemakera.

 Rezultati istraživanja koje je proveo Jay Thaker, 17-godišnji učenik Okemos High School u gradu Okemos u američkoj saveznoj državi Michigan, su prezentirani na sastanku Heart Rhythm Society u Denveru.

Pročitajte i ovo Ilustracija trajalo je više od osam sati Veliki uspjeh splitskog KBC-a: Po prvi put izvedena operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca Slika nije dostupna Probuđen iz kome pomoću 'pacemakera' za mozak

Studija je provedena uz suradnju s Michigan State University.

Prateći učinak prijenosnih uređaja za reprodukciju MP3 zapisa na 100 pacijenata s pacemakerima utvrđeno je da do električne interferencije dolazi u 50% slučajeva kada se iPod 5 do 10 sekundi nalazio oko 5 centimetara od prsa ispitanika.

U nekim slučajevima je do interferencije dolazilo i kada je iPod bio udaljen 45 centimetara od prsa osobe s pacemakerom.

Zbog utjecaja na telemetrijsku opremu dolazilo je do pogrešnih očitanja broja otkucaja srca, a u jednom slučaju je pacemaker potpuno prestao funkcionirati.

U istraživanju su korišteni samo uređaji marke iPod, a ispitanici su bili prosječne dobi 77 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene