Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Identificiran gen povezan s astmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s londonskog Imperial Collegea su identificirali gen koji je snažno povezan s povećanim rizikom za razvoj astme u dječjoj dobi.

Nakon istraživanja u kojem je sudjelovalo 2000 djece utvrđeno je da ispitanici koji pate od astme imaju u bijelim krvnim zrncima znatno povišenu razinu gena po imenu ORMDL3.

Pročitajte i ovo Arheologija (Foto: Guliver/Thinkstock) Informacija iz gena Zora je živjela samo 6 tjedana, ali zbog nje je otkriveno kako su ljudi naselili Ameriku Nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 Amiši žive prosječno deset godina dulje (Foto: Guliver/Thinkstock) Kopija gena Otkriveno zašto Amiši žive čak desetak godina dulje od ostalih ljudi

Znanstvenici u časopisu Nature ističu da djeci koja imaju specifičnu inačicu ovog gena prijeti čak 70% veći rizik za astmu.

U njihovoj studiji su također otkriveni genetski markeri na kromosomu 17 koji utječu na razinu ORMDL3.

Kombinacija genetskih i čimbenika iz okoliša koji uzrokuju astmu nije u dovoljnoj mjeri istražena, no istraživači vjeruju da su njihovi nalazi važan dio mozaika koji čini ovu bolest.

Ipak, niti u ovom istraživanju nije utvrđeno na koji način ORMDL3 povećava izglede za razvoj astme.

Znanstvenici vjeruju da je ovaj gen dio prastarog mehanizma imunološkog sustava te da sudjeluje u alergijskim procesima.

Za potrebe ovog istraživanja je proanalizirano više od 317000 genetskih mutacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene