Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Identificiran gen koji omogućuje kontracepcijsku pilulu bez nuspojava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz Bostona tvrde da su identificirali gen ZP3 koji će omogućiti izradu kontracepcijske pilule bez nuspojava.

Oralna kontracepcija koja se koristi danas može izazvati mnoge nuspojave, poput mučnine, glavobolje, smanjene želje za seksom itd.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Ilustracija koje veselje U školi u Pitomači vlada prava euforija: "Baby boom kakav se ne pamti"

Stoga je Američko društvo za reproduktivnu medicinu priopćilo da bi tehnika 'RNA interferencije' mogla zaustaviti prodiranje sperme u jajašce bez nuspojava s kojima se korisnice kontarcepcijske pilule susreću danas.

RNA interferencija je način da se 'utišaju geni' kako bi prestali raditi na uobičajen način. Znanstvenici iz Brighama i Bolnice za žene u Bostonu identificirali su gen ZP3 koji je aktivan u jajašcima netom prije nego što su oplođena.

ZP3 proizvodi protein koji dopušta spermi da se spoji s površinom jajašca. Ako protein nije tamo, jajašce ne može biti oplođeno.

Tim znanstvenika iz Bostona je 'utišao' gen ZP3 kod miševa i otkrio da tada ne može doći do začeća.

'Jednostavno  nemamo kontracepcijsku pilulu koja nije hormonalna. Sada razmišljamo o kontacepciji na nov način', rekao je dr. Zev Williams koji je radio na tom projektu.

'Ako nije hormonalna, već je primamljivija za upotrebu', rekao je profesor Bill Ledger, sa Sveučilišta Sheffield.

Međutim, znanstvenici predviđaju da će im biti potrebno barem deset godina prije nego počne kliničko ispitivanje pilule, a i ne jamče da će nuspojave biti potpuno otklonjene.

Znanstvenici ističu jednu veliku prednost ZP3 u istraživanju - gen je aktivan samo u jajašcima prije trenutka oplodnje i nigdje više.

Stoga se može 'isključiti' bez utjecaja na razvoj jajašca i ovulaciju ili druge dijelove tijela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene