Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak i najkraće drijemanje može biti dovoljno da zamjetno poboljša rezultate testova pamćenja, ustvrdili su nedavno njemački znanstvenici.


Nakon šestminutnog kratkog drijemanja dobrovoljci koji su sudjelovali u istraživanju znatno su se brže uspjeli sjetiti zadanih riječi, prenio je stručni časopis New Scientist.

Vezani članci Jezivi prizori Šokovi u gluho doba noći: Iskočili iz kreveta od straha, pogledajte što su otkrili Slika nije dostupna Događaji koji su nas dirnuli: Pitali smo građane po čemu će pamtiti 2019., evo što su nam odgovorili

Njemački znanstvenici ustvrdili su da vrlo kratko drijemanje uspijeva potaknuti poboljšanje pamćenja. Jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju izrazio je neslaganje s mišljenjem ostalih kolega, objasnivši kako on smatra da je za to ipak potreban nešto dulji san.

Deseci studija pokazali su povezanost između sna i pamćenja, uz jasan dokaz da redovit ciklus lijeganja i ustajanja igra važnu ulogu za zdravlje svakog pojedinca.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Duesseldorfu željela se uvjeriti koliko dug (ili kratak) mora biti san da bi se moglo reći kako je njegov rezultat zamjetan i koristan za proces pamćenja.

Od jedne je skupine studenata zatraženo da zapamti nekoliko riječi, a potom su, prije početka testiranja, dobili pauzu u trajanju od sat vremena. Za to vrijeme nekima je dopušteno da odspavaju oko šest minuta, a ostatak je mogao spavati i dulje. Zanimljivo je da su studenti probuđeni nakon kratkog šestminutnog drijemanja, pokazali bolje rezultate u testu memorije, odnosno pamćenja zadanih riječi.

Prema nekim teorijama procesuiranje pamćenja događa se tijekom duboka sna, dakle, u fazi koja obično počinje tek 20 minuta nakon što osoba zaspi. Znanstvenici koje je vodio dr. Olaf Lahl, smatraju kako je vjerojatno da upravo trenutak u kojemu osoba tone u san potiče proces u mozgu koji se nastavlja bez obzira na to koliko je dugo ta osoba ostala budna. "Ovo je prvi dokaz koji nam kaže kako kratak san
omogućuje učinkovito poboljšanje pamćenja", smatra dr. Lahl.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju