Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muška plodnost također opada s godinama. Najznačajnija je, kažu znanstvenici, 41. godina. Nakon nje mogućnost da postanu očevi naglo se smanjuje.


Mnogi su muškarci dokaz da se i u starijoj dobi može postati ocem. Primjerice Rod Stewart je svoje šesto dijete dobio je u 66. godini. Mnogi stoga ovo najnovije istraživanje uzimaju s rezervom, prenosi Daily Mail. Naime, ovo upozorenje muškarcima dolazi od strane studije gdje su muškarci oplođivali jajašca od žena donora. U tom kontekstu, korištenje jajašca donatorice dopustilo je znanstvenicima da odvojeno proučavaju utjecaj godina muškaraca na plodnost. Jajašca su donirana od mladih, zdravih žena tako da je svaka razlika u uspješnosti trudnoća bila posljedica kvalitete sperme, odnosno godina muškaraca. A razlika je bila očita, plodnost se smanjivala za 7% za svaku godinu od 41. do 45. godine.

Vezani članci Ne razumiju muškarce Nikako im nisu jasni muškarci, što duže žive s njima, to imaju više pitanja Slika nije dostupna ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE 'Kućanske' kemikalije opasnije nego što se mislilo

Šanse za trudnoću muškaraca u 41.godini bile su 60%. Onih u 45. godini samo 35%. ‘Muškarci također imaju biološki sat. Nije isti kao kod žena, ali ne mogu stalno odgađati trenutak da postanu očevi’, rekla je znanstvenica Paula Fettback za Daily Mail, sa klinike Huntington Medicina Reproductiva u Brazilu. Ginekolog iz bolnice u Ženske bolnice Liverpool i član britanske Udruge za plodnost, Charles Kingsland, sumnja u kvalitetu istraživanja i kaže da je kvaliteta ženskih jajašaca daleko važnija. Muškarcima koji žele ostati u dobrom reproduktivnom stanju savjetuju da paze na zdravlje i da se bave sportom.