Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema imunih na predrasude

I liječnici koji se bave poremećajima prehrane imaju predrasude prema debelima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psiholozi, psihijatri i drugo liječničko osoblje koje se bavi poremećajima prehrane ima problema s predrasudama prema osobama prekomjerne težine, pišu američki mediji.

Nesklonost prema ljudima s prekomjernom težinom zabilježena je kod zdravstvenih djelatnika, poput liječnika, medicinskih sestara i studenata medicine, iz čega slijedi da nema razloga očekivati da će stručnjaci koji tretiraju poremećaje prehrane biti imuni na te predrasude, rekla je voditeljica istraživačkog tima u Centru za hranu i debljinu na sveučilištu Yale Rebecca Puhl.

Negativan odnos prema prekomjernoj težini smatra se društveno prihvatljivim, kaže ona. Budući da bi terapeuti trebali pomoći ljudima s poremećajima prehrane koji su bili žrtve zlostavljanja zbog svoje težine, nesklonost terapeuta može biti iznimno štetna i omesti tretman, kaže Puhl.

Pročitajte i ovo Novinska konferencija o Samitu supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece - 3 Velik probem djece Samit supružnika europskih čelnika: Debljina nije samo višak kalorija, a pretilost nije estetski problem Alarm zbog debljine - 3 epidemija debljine Prijeti nam cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti

>> Dvije trećine Hrvata imaju problema s težinom, među njima sve više djece

Gotovo 4 posto djevojaka i žena ima poremećaj prehrane - anoreksiju, bulimiju ili nespecifične poremećaje - u nekoj životnoj dobi. Kod dječaka i muškaraca, brojka je ispod 2 posto.

Za ovu studiju, više od 300 stručnjaka odgovaralo je na anonimni upitnik, a odgovori su pokazali vrlo jasnu nesklonost debelima i zanimljiva stajališta prema tretiranju debelih pacijenata. Polovica ispitanih kazala je da je čula druge u svom okruženju kako daju negativne komentare o pretilim pacijentima.

Gotovo polovica ispitanog medicinskog osoblja vjeruje da stručne osobe koje tretiraju ljude s prekomjernom težinom imaju često o njima negativne stereotipe, a 42 posto smatra da pacijenti s prekomjernom težinom nisu motivirani da poboljšaju svoje prehrambene navike.

Šezdeset i četiri posto terapeuta kaže da njihovi pretili pacijenti ne slijede njihove naputke već varaju i sebe i njih, rekla je Puhl. Predrasude vode do toga da liječnici komuniciraju na snishodljiv način i netočno zaključuju o tome je li pacijent sposoban boriti se s prekomjernim kilogramima. Nesklonost debelima utječe i na količinu vremena koje liječnik posvećuje pacijentu.

Predrasude se često iskazuju na suptilan i neverbalan način, poput razgovora s manje topline ili manje osmjeha, kaže Janice Sabin s washingtonskog sveučilišta. Pacijenti suočeni s liječnikom za kojeg zaključe da ima predrasude često se osjećaju osramoćenima i prestaju tražiti pomoć.

Preporuka je nekih da se i terapeuti uključe u određene programe senzibiliziranja i empatije, kao dio njihova cjeloživotnog obrazovanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene