Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Psiholozi, psihijatri i drugo liječničko osoblje koje se bavi poremećajima prehrane ima problema s predrasudama prema osobama prekomjerne težine, pišu američki mediji.


Nesklonost prema ljudima s prekomjernom težinom zabilježena je kod zdravstvenih djelatnika, poput liječnika, medicinskih sestara i studenata medicine, iz čega slijedi da nema razloga očekivati da će stručnjaci koji tretiraju poremećaje prehrane biti imuni na te predrasude, rekla je voditeljica istraživačkog tima u Centru za hranu i debljinu na sveučilištu Yale Rebecca Puhl.

Negativan odnos prema prekomjernoj težini smatra se društveno prihvatljivim, kaže ona. Budući da bi terapeuti trebali pomoći ljudima s poremećajima prehrane koji su bili žrtve zlostavljanja zbog svoje težine, nesklonost terapeuta može biti iznimno štetna i omesti tretman, kaže Puhl.

Vezani članci Tjedan školskog doručka - 2 Kako se hrane naši najmlađi? Brojke nisu dobre Pretilost, ilustracija Od 60.000 do 100.000 ljudi u Hrvatskoj čeka kirurško uklanjanje debljine: Na godinu se napravi tek oko 26 zahvata

>> Dvije trećine Hrvata imaju problema s težinom, među njima sve više djece

Gotovo 4 posto djevojaka i žena ima poremećaj prehrane - anoreksiju, bulimiju ili nespecifične poremećaje - u nekoj životnoj dobi. Kod dječaka i muškaraca, brojka je ispod 2 posto.

Za ovu studiju, više od 300 stručnjaka odgovaralo je na anonimni upitnik, a odgovori su pokazali vrlo jasnu nesklonost debelima i zanimljiva stajališta prema tretiranju debelih pacijenata. Polovica ispitanih kazala je da je čula druge u svom okruženju kako daju negativne komentare o pretilim pacijentima.

Gotovo polovica ispitanog medicinskog osoblja vjeruje da stručne osobe koje tretiraju ljude s prekomjernom težinom imaju često o njima negativne stereotipe, a 42 posto smatra da pacijenti s prekomjernom težinom nisu motivirani da poboljšaju svoje prehrambene navike.

Šezdeset i četiri posto terapeuta kaže da njihovi pretili pacijenti ne slijede njihove naputke već varaju i sebe i njih, rekla je Puhl. Predrasude vode do toga da liječnici komuniciraju na snishodljiv način i netočno zaključuju o tome je li pacijent sposoban boriti se s prekomjernim kilogramima. Nesklonost debelima utječe i na količinu vremena koje liječnik posvećuje pacijentu.

Predrasude se često iskazuju na suptilan i neverbalan način, poput razgovora s manje topline ili manje osmjeha, kaže Janice Sabin s washingtonskog sveučilišta. Pacijenti suočeni s liječnikom za kojeg zaključe da ima predrasude često se osjećaju osramoćenima i prestaju tražiti pomoć.

Preporuka je nekih da se i terapeuti uključe u određene programe senzibiliziranja i empatije, kao dio njihova cjeloživotnog obrazovanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju