Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatske tinejdžerice izgladnjuju se do smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojke u dobi od 12 do 18 godina masovno putem blogova na Internetu promoviraju anoreksiju i bulimiju, razmjenjuju fotografije svojih izmučenih tijela i dijele savjete kako što učinkovitije povraćati i slično, piše Slobodna Dalmacija.

Web-stranice i blogovi otkrivaju da su neke od djevojaka toliko daleko otišle da nisu jele danima, dok su druge raspravljale o različitim tehnikama povraćanja nakon mahnitih prežderavanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskrivljena ljepota Skriveni, virtualni svijet izgladnjivanja mladih Hrvatica Slika nije dostupna Tjedan pažnje U Hrvatskoj 50.000 mladih boluje od bulimije ili anoreksije

Istražujući hrvatski internet prostor otkriveno je oko 70 djevojaka iz cijele zemlje u dobi od 12 do 18 godina otvorilo web-stranice i blogove na kojima promoviraju za život opasne igre "kako postati uspješna anoreksičarka i bulimičarka"!

Kako je istaknula jedna tinejdžerica iz Varaždina, koja je i sama sudjelovala u promoviranju anoreksije kao stila života na blogu anna2.blog.hr, u Hrvatskoj je djelovalo i jedno takvo tajno sestrinstvo gdje su djevojke toliko tjerale jednu curu na izgladnjivanje da je umrla! To sestrinstvo se nakon toga raspalo, ali je očigledno opet zaživjelo.

Neke od djevojaka su toliko daleko otišle da nisu jele danima, dok su druge raspravljale o različitim tehnikama povraćanja sadržaja iz želuca nakon mahnitih prežderavanja.

Čak su napisale kodeks ponašanja i organizirale svojevrsno natjecanje u nejedenju, a o rezultatima su raspravljale na prigodno sazvanim sastancima u Zagrebu gdje su se, nakon kontakta preko interneta, upoznale anoreksičarke i bulimičarke iz cijele zemlje.
 
Pojedine djevojke na svojim stranicama napominju kako su malo u anoreksičnoj, a malo u bulimičnoj fazi, pa su se redovito prežderavale, ali su im potom od silnog povraćanja i guranja prstiju u ždrijelo nastale krvave razderotine po rukama i u grlu. 

Preko e-mailova razmjenjuju slike svojih bolesno mršavih tijela na kojima se jasno ocrtavaju kosti. I tako mršave druge djevojke ih potiču da trebaju izgubit još nekoliko kilograma preporučujući im smrtonosnu bolničku dijetu u kojoj tijekom 15 dana ne smiju unijeti u tijelo nikakvu hranu, a moraju se intenzivno baviti nekim sportom i piti puno vode!?
 
Kako se anoreksija i bulimija kod dijela djevojaka ne zamijete na vrijeme, izgledno ja da će, kako nam stručnjaci napominju, neke djevojke o kojima sada pišemo umrijeti. Tijekom istraživanja naišlo se i na drastičan primjer dijete mlade Riječanke.
 
- Jučer, ajme užasa. Išla sam povraćati i nisam mogla! Nikako! I trudim se, i trudim, i kašljem, plačem, grčim se, ali ništa ne izlazi! Postala sam tako histerična. Poslije nekih 20 minuta osjetila sam mučninu i uspjela sam povratiti, piše mlada Riječanka na blogu myhiddenworld.blog.hr, dodajući da za nju anoreksija nije bolest nego životni stil. Riječanka ističe da je visoka 170 cm i teška "jako debelih" 57 kilograma.

U sestrinstvu djevojke savjetuju jedna drugu kako povraćati nakon ručka i koja sredstva koristiti ako prsti u grlu ne pomažu, gdje u školi sakriti ispovraćani sadržaj, kao i kako prevariti roditelje.

Opasnom klubu se nedavno priključila i tinejdžerica koja je otvorila blog pod nazivom zauvjekdebela.blogh.hr. Ostale djevojke su joj savjetovale da odmah krene s tzv. bolničkom dijetom.
 
- Odlučila sam doći na 50 kilograma. Krenut ću s dijetom '15 kg u 15 dana', tj. s bolničkom dijetom. Znam da nisam ni približno mršava kao vi leptirice, ali, molim vas, nemojte me osuđivati, ja želim biti kao vi i potrebna mi je vaša potpora, kaže "zauvjekdebela" na svom blogu, dodajući da će uz pomoć prijateljica s interneta postati netko "koga će napokon cijeniti i voljeti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene