Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može se spriječiti

Hrvatska: Svaki sat netko umre od iznenadne srčane smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od iznenadne srčane smrti u Hrvatskoj svaki sat umre jedna osoba, svaki dan njih 25, a godišnje oko 9.000 ljudi, no veliki broj tih smrti mogao bi se izbjeći ugradnjom kod rizičnih osoba uređaja koji sprečava poremećaje srčanog ritma - tzv. implantabilnog kardioverter defibrilatora, u čemu Hrvatska višestruko zaostaje za nekim susjednim zemljama, istaknuli su hrvatski kardiolozi.

Članovi Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva navode da se u Hrvatskoj godišnje implantira svega 17 ICD uređaja na milijun stanovnika što je dva do tri puta manje nego u Sloveniji i Srbiji, pet puta manje nego u Slovačkoj i čak deset puta manje nego u Češkoj. Podaci za 2008. govore da je u pet hrvatskih centara gdje se rade takve operacije ugrađeno svega 75 uređaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike Slika nije dostupna Opasnije nego što se mislilo Iskreno, koliko dugo već sjedite za stolom?

Iznenadna srčana smrt je značajan kardiološki problem nedovoljno poznat javnosti, a ugradnja ICD uređaja je najučinkovitija prevencija od tzv. zloćudnih aritmija koje uzrokuju smrt najčešće kod osoba koje dotad nisu imale srčanih problema, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. Davor Miličić.

Stručnjaci su stoga uputili inicijativu Ministarstvu zdravstva i HZZO-u da se povećaju godišnja sredstava za tu namjenu. Predsjednik Radne skupine prof. Dubravko Petrač ističe kako je cilj godišnje obaviti 100 takvih operacija na milijun stanovnika za što je potrebno osigurati 36 milijuna kuna. Jedna operacija naime stoji 80 tisuća kuna.

Osim većih novčanih izdvajanja potrebno je i dodatno educirati liječnike kako se ugradnje ICD uređaja ne bi samo radile u KBC Zagreb, KBC Rijeka i Split, zadarskoj bolnici te u bolnici u Krapinskim Toplicama.

Inače, srčane su bolesti u Hrvatskoj glavni uzročnik smrtnosti, od kojih godišnje umre oko 26 tisuća ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene