Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje soli - manje moždanih udara

Hrvati unose u organizam previše soli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci procjenjuju da svaki stanovnik Hrvatske prehranom na dan u prosjeku u organizam unese između 10 i 12 grama soli, što je daleko više od preporučenih pet grama dnevno, a zna se da prekomjerno uzimanje soli šteti zdravlju jer povećava krvni tlak koji dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Djeca pritom ne bi trebala unositi više od tri grama soli dnevno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Kad bi se smanjio dnevni unos soli na tri do četiri grama dnevno, za 32 posto smanjio bi se broj moždanih udara, a za 30 posto broj koronarnih incidenata, ističe predsjednik Akademije medicinskih znanosti akademik Željko Reiner u povodu današnjeg međunarodnog simpozija 'Kardiovaskularno zdravlje - prehrana i sol', koji se održava u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Smanjiti dnevni unos soli nije jednostavno ako se zna da 100 grama kruha ili jedna deblja šnita te namirnice, sadrži jedan gram soli, a omiljena hrana mnogih poput hamburgera čak sedam grama soli.

Akademija medicinskih znanosti pokrenut će, u suradnji sa stručnim društvima i Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, istraživanje kojim bi se dobili stvarni podaci o unosu soli u organizam (mjerenjem natrija u mokraći) te pojačati aktivnosti za smanjenjem prekomjerne konzumacije soli.

Osim educiranja građana o tome, cilj akcije je i da se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, pokuša utjecati na prehrambenu industriju da smanji količine natrija u svojim proizvodima te da na svakom proizvodu istakne količinu soli i natrija koji namirnica sadrži. Građani bi tako dobili mogućnosti izbora prilikom kupnje.

Iskustva nekih zemalja pokazala su da se već u prvoj godini provođenja akcije za smanjenjem unosa soli u organizam, smanjila i upotreba lijekova za snižavanje krvnog tlaka, kaže Reiner.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene