Djeca pritom ne bi trebala unositi više od tri grama soli dnevno.
Pročitajte i ovo
izraelski napad
Hrvati pozvani da napuste Libanon, hrvatski veleposlanik potvrdio: "Nismo prisutni na terenu, ali..."
Stradali u Italiji
Supruga i majka poginulih shrvana: "Da ih barem mogu vidjeti još pet minuta da se oprostim od njih"
Kad bi se smanjio dnevni unos soli na tri do četiri grama dnevno, za 32 posto smanjio bi se broj moždanih udara, a za 30 posto broj koronarnih incidenata, ističe predsjednik Akademije medicinskih znanosti akademik Željko Reiner u povodu današnjeg međunarodnog simpozija 'Kardiovaskularno zdravlje - prehrana i sol', koji se održava u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar.
Smanjiti dnevni unos soli nije jednostavno ako se zna da 100 grama kruha ili jedna deblja šnita te namirnice, sadrži jedan gram soli, a omiljena hrana mnogih poput hamburgera čak sedam grama soli.
Akademija medicinskih znanosti pokrenut će, u suradnji sa stručnim društvima i Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, istraživanje kojim bi se dobili stvarni podaci o unosu soli u organizam (mjerenjem natrija u mokraći) te pojačati aktivnosti za smanjenjem prekomjerne konzumacije soli.
Osim educiranja građana o tome, cilj akcije je i da se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, pokuša utjecati na prehrambenu industriju da smanji količine natrija u svojim proizvodima te da na svakom proizvodu istakne količinu soli i natrija koji namirnica sadrži. Građani bi tako dobili mogućnosti izbora prilikom kupnje.
Iskustva nekih zemalja pokazala su da se već u prvoj godini provođenja akcije za smanjenjem unosa soli u organizam, smanjila i upotreba lijekova za snižavanje krvnog tlaka, kaže Reiner.