Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati su prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije deveta najdeblja nacija u svijetu.


Istraživanje GfK o zdravlju pokazalo je da Hrvati u većini misle da bi njihovo zdravlje mogli poboljšati vježbanje, 36 posto, zdravija prehrana, 29 posto i smanjenje stresa, 24 posto.

Vezani članci Sanja Musić Milanović Prva dama upozorava na ozbiljan problem s kojim se suočavaju mladi: "Ako to ne zaustavimo, naša djeca bi mogla živjeti kraće nego mi" Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci: Hrvatska djeca su viša i deblja nego 20 godina prije

U istraživanju GfK na 800 ispitanika starijih od 15 godina, oko 19 posto ispitanika ili oko dvije trećine pušača smatra da bi njihovu zdravlju pridonio prestanak pušenja, 17 posto smanjenje kilograma, kod 16 posto pijenje više vode, 15 posto misli da ima za zdravlje treba manje nezdrave hrane, a 12 posto više sna.

Posjet liječniku na dnu ljestvice

Uzimanje vitamina, minerala i lijekova i češći posjet liječniku nalaze se u donjem dijelu liste odgovora što, zaključuju istraživači, ukazuje na to da smo ipak svjesni da za svoje zdravlje mnogo toga možemo učiniti sami i to bez većih financijskih izdataka.

Istraživanja GfK pokazuju da se pod zdravljem najčešće podrazumijeva ravnoteža između fizičkog zdravlja i dobrog mentalnog osjećaja koji se još može opisati kao osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti, sreće. Stoga, ne čudi da se manifestacije i jednog i drugog navode među tri najčešća odgovora hrvatskih građana na pitanje što bi sve mogli poduzeti kako bi što više poboljšali svoje zdravlje.

Žene češće vježbaju

Žene se, češće od muškaraca, odlučuju za vježbanje, pijenje vode i više spavanja, a muškarci navode da bi manje radili i pili crveno vino. I žene i muškarci smatraju da bi trebali smanjiti stres.

Najmlađa ispitana dobna skupina, od 18-24 godine, češće nego ostale dobne skupine navodi da bi za poboljšanje svoga zdravlja trebali piti manje alkohola, a piti više vode. Slavonci, poznati po odličnim suhomesnatim proizvodima i jakoj, začinjenoj trpezi, češće od ispitanika u drugim regijama navode da bi trebali jesti manje nezdrave hrane, 20 posto, što govori da je dobar dio građana ove regije svjestan nepovoljnog učinka pretjerane konzumacije mesa na svoje zdravlje.

Temperamentni Dalmatinci, češće nego ispitanici iz ostalih regija, navode da bi njihovom zdravlju pomoglo da se više zabavljaju, 14 posto. (Hina)