Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedavno otkriveno

Grejp stimulira koenzime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski znanstvenici s Hokkaido Sveučilišta nedavno su otkrili da konzumacija soka od grejpa povećava crijevnu apsorpciju koenzima Q10 za čak 50 posto.

Koenzim Q10 potreban je za proizvodnju energije, a primijećena je i njegova preventivna funkcija u otklanjanju angine pektoris, srčanog udara, povišenog tlaka, negativnih učinaka statina (lijekova za snižavanje kolesterola) te neuroprotektivno svojstvo. Q10 ima svojstva slična vitaminima, međutim, za razliku od vitamina, ljudski organizam ga može sam proizvesti, pišu Vitamini.hr. No, njegova proizvodnja i koncentracija počinju se znatno snizivati nakon 40.-te godine života te je potrebno suplementirati ga, kako bi ostvario svoje pozitivne učinke na zdravlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

S obzirom da je Q10 lipofilan, odnosno za njegovu apsorpciju i iskorištenje su potrebne masnoće, u pravilu da je potrebno uzimati uz obrok koji sadržava masti. Nova je vijest da je dovoljno konzumirati sok od grejpa da bi iskoristivost porasla, i to čak dvostruko. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene