Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Središnja akcija obilježavanja 13. dana narcisa - dana oboljelih od raka dojke, danas je organizirana na Cvjetnom trgu i Centru Kaptol, a kupnjom narcisa građani se pridružuju prikupljanju pomoći za borbu protiv te opake bolesti, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli više od dvije tisuće žena, od kojih 850 umre.


Po riječima predsjednice foruma Europa Donna Hrvatska Nade Kraljević, rak dojke je u porastu, a od njega kod nas oboljeva svaka 11. žena, dok trećina njih umire zbog otkrivanja bolesti u kasnijem stadiju.

Vezani članci Slika nije dostupna Obilježen Dan ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke Slika nije dostupna Plan ne utječe na smanjenje smrtnosti, ali je psihološki jako bitno za pacijente

Upravo zbog toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke 'Mamma', u sklopu kojeg ženama u dobi od 50 do 69 godina šalju pozive na mamografske preglede. Očekuje se da bi Nacionalni programa ranog otkrivanja raka dojke, nakon pet godina provođenja, trebao smanjiti smrtnost žena od te bolesti za 25 posto. Podršku akciji danas su dali brojni visoki državni i gradski dužnosnici, među kojima je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Pravovremeno liječenje ključno

Jadranka Kosor je tom prilikom istaknula kako je važno da žene vode brigu o sebi i odu na pregled, kako bi, ukoliko se utvrdi da imaju zdravstvenih poteškoća, to pravovremeno liječile. Akcija Dan narcisa organizira se u 34. hrvatska grada, uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, foruma Europa Donna Hrvatska, Hrvatskog senološkog društva, te klubova žena operiranih od raka dojke.