Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Geni kontroliraju učinak kemoterapije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači s University of Texas su identificirali ključne gene koji kontroliraju učinak kemoterapije na stanice karcinoma.

Do rezultata koje je objavio znanstveni časopis Nature istraživači su došli sistematskim blokiranjem funkcije individualnih gena uz pomoć malih molekula RNK, što im je omogućilo da precizno utvrde posljedice djelovanja svakog pojedinog gena.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Pokazalo se da je u 87 slučajeva uz pomoć blokiranja samo po jednog gena moguće pojačati učinak kemoterapije.

Znanstvenici vjeruju da će ovo otkriće omogućiti smanjivanje doza kemoterapije te tako reducirati njene negativne popratne učinke.

Prednost ove metode se sastoji u tome što za njenu primjenu nisu nužne preliminarne informacije o ključnim genima već se to može utvrditi brzim testiranjem.

Utvrđeno je i da su neki geni koji blokiraju učinak kemoterapije prisutni isključivo u stanicama raka što otvara mogućnost primjene već postojećih lijekova za koje je poznato da ih mogu blokirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene