Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači s University of Texas su identificirali ključne gene koji kontroliraju učinak kemoterapije na stanice karcinoma.


Do rezultata koje je objavio znanstveni časopis Nature istraživači su došli sistematskim blokiranjem funkcije individualnih gena uz pomoć malih molekula RNK, što im je omogućilo da precizno utvrde posljedice djelovanja svakog pojedinog gena.

Vezani članci Julia Louis-Dreyfus Hrabro se bori: Omiljena Elaine iz ''Seinfelda'' ne da da je opaka bolest savlada Hannah Millbrandt od svoje je 7. godine bila uvjerena da boluje od neizlječivog raka u terminalnoj fazi (Foto: Facebook) Šokantna ispovijest: "Od 7. godine liječila sam se od raka koji je majka izmislila zbog novca"

Pokazalo se da je u 87 slučajeva uz pomoć blokiranja samo po jednog gena moguće pojačati učinak kemoterapije.

Znanstvenici vjeruju da će ovo otkriće omogućiti smanjivanje doza kemoterapije te tako reducirati njene negativne popratne učinke.

Prednost ove metode se sastoji u tome što za njenu primjenu nisu nužne preliminarne informacije o ključnim genima već se to može utvrditi brzim testiranjem.

Utvrđeno je i da su neki geni koji blokiraju učinak kemoterapije prisutni isključivo u stanicama raka što otvara mogućnost primjene već postojećih lijekova za koje je poznato da ih mogu blokirati.