Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Genetska podloga za bolesti srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki i kanadski znanstvenici su identificirali genetski marker koji povećava izglede za bolesti srca i infarkt.

Rezultati koje je objavio znanstveni časopis Science su pokazali kako je varijacija DNK koja rizik za bolesti srca povećava za 40% prisutna kod četvrtine osoba bijele boje kože.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Uoči svjetskog dana srca stručnjaci upozoravaju da se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uoči dana srca Čudesni mišić bez kojeg nema života: U nekoliko koraka doznajte u kakvom je stanju vaše srce

Istraživači napominju kako su unatoč važnosti njihovih nalaza, čimbenici povezani sa stilom života vrlo značajni za razvoj bolesti srca i infarkt.

Studija je provedena na uzorku od 23000 ispitanika.

Znanstvenici dodaju kako će rano otkrivanje osoba s povećanim izgledima za bolesti srca omogućiti pravovremenu primjenu preventivnih mjera.

U ovom istraživanju nije utvrđeno zbog čega je upravo ovaj dio genoma povezan s bolestima srca, no znanstvenici vjeruju kako se radi o njegovom utjecaju na sužavanje krvnih žila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene