Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Folatima protiv Alzheimerove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzimanje veće količine folata moglo bi pomoći u smanjenju rizika od razvoja Alzheimerove bolesti, glavnog uzročnika demencije kod starih ljudi, no vitamini B12 i B6 nisu urodili istom plodom, doznaje se iz studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Istraživanje provedeno pod paskom liječnika Josea Luchsingera obuhvatilo je 965 ljudi s Manhattana starijih od 65 godina. Oni koji su kroz hranu i dodatke prehrani uzimali veću količinu folata manje su pokazali sklonost razvoju razorne bolesti mozga. Ovo je jedna u nizu posljednjih studija koja ukazuje da bi folati mogli štititi starije ljude od Alzheimera. Znanstvenici pretpostavljaju da folati razgrađuju aminokiseline u homocisteinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Luchsinger, međutim upozorava da bi još uvijek bilo prerano
preporučiti uzimanje povećane količine folata.

Folat je vitamin B koji je tijelu potreban za izgradnju novih zdravih stanica. Nalazi se u zelenom povrću, poput špinata, te citrusima i grahu. Folna kiselina je oblik folata koji se nalazi u dodacima prehrani i obogaćenoj hrani.

Povišeni homocistein povećava rizik od razvoja bolesti kardiožilnog sustava i moždanog udara. Vitamini koji utječu na razinu homocisteina su folati, vitamin B12 i vitamin B6.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene