Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fizioterapija nakon mastektomije vrlo je važna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijentice koje su bile podvrgnute mastektomiji, djelomičnom ili potpunom odstranjenju dojke zbog raka, trebale bi početi vježbati rameni zglob što prije nakon operacije.

U članku, koji se poziva na savjete Claudie Ritter-Demuth,
fizioterapeutkinje iz Karlsruhea, navodi se da se, ako fizioterapija ne započne brzo, kasnije mogu pojaviti problemi kod pokretanja ruke.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Uobičajena praksa kod mastektomije je ukloniti jedan ili dva limfna čvora s tog područja. Najvažnije je da se s fizikalnom terapijom započne odmah poslije izlaska iz operacijske sale pravilnim pozicioniranjem ruke, a zatim što je ranije moguće (ovisi o brzini cijeljenja rane) s vježbama kojima će se održati pokretljivost ramenog zgloba operirane strane.

Tu najčešće dolazi do problema: do ukočenja zglobne čahure ramenog zgloba uslijed poštede od pokretanja ruke što može dovesti do ozbiljnog kasnijeg ukočenja zgloba.

Jednom nastalo ukočenje ramenog zgloba zahtijeva dugotrajnu i ponekad neugodnu rehabilitaciju jer je razgibavanje zgloba vrlo bolno.

Mnoge žene ne mogu koristiti svoju ruku bez poteškoća čak godinama nakon mastektomije.

Ožiljak na vezivnom tkivu oko ramena može otežati pokretanje ruke. Ritter-Demuth kaže da terapija usmjerena na istezanje onoga što će kasnije postati ožiljkasto tkivo treba početi trećeg ili četvrtog dana nakon operacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene