Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

'Fast food' usporava razvoj inteligencije kod djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca koja jedu više 'fast fooda' imat će niži IQ od onih koji jedu svježa i kuhana jela, pokazala je najnovija studija.

Svima je dobro poznato da je prehrana u djetinjstvu vrlo važna, no jeste li znali ima učinak i na IQ? Novo istraživanje je ispitalo što djeca jedu svaki dan za ručak i jesu li te navike imale utjecaj na njhove kognitivne sposobnosti i rast. U istraživanju je sudjelovalo 4000 djece u dobi od tri do pet godina, a proveli su ga stručnjaci sa Sveučilišta u Londonu, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Uspoređivali su se učinci brze hrane s učincima svježe kuhanih obroka i ispostavilo se da ishrana ima utjecaj na IQ djece čak i kada se svi drugi faktori poput inteligencije u ranoj dobi i imovinskoga stanja u obitelji uzmu u obzir. Drugim riječima, istraživači su uočili da češće konzumiranje jela pripremljenih od svježih namirnica ima pozitivan učinak na njihov IQ.

>> EKO hrana ili ona 'prskana'?

'I zdrav razum nalaže da hrana koju jedemo utječe na razvoj mozga No, prethodna su se istraživanja uglavnom bazirala na učinke specifičnih skupina namirnica,a ne na tipove obroka', kazala je dr. Sophie Von Stumm. Dodala je i kako je svježina i kvaliteta prehrane bitnija od same sitosti, budući da neki roditelji zbog posla nemaju vremena pripremati zdravu hranu svojoj djeci.

Zanimljivo, u kolovozu je objavljena australska studija koja ima slična otkrića. Istraživanje je pokazalo da djeca koja jedu 'fast food' u prosjeku imaju IQ dva boda niži od svojih vršnjaka koji svoju prehranu temelje na zdravim namirnicama. Isto tako i jedan američka studija objavljena 2010. godine pokazuje da djeca koja jedu pizze i prženu hranu prije treće godine imaju i do pet bodova niži IQ od vršnjaka koji su jeli svježa jela i povrće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene