Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Fantomska trudnoća' i kod muškaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studija znanstvenika sa St. George's University je potvrdila da se simptomi karakteristični za trudnice mogu pojaviti kod muškaraca koji očekuju dijete.

Jutarnje mučnine, grčevi, bolovi u leđima i otekli abdomen su uočeni kod ispitanika čije su partnerice bile trudne, objavili su britanski znanstvenici pojašnjavajući kako se ovaj fenomen naziva Couvade sindromom.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Nije jasno zbog čega se ovi simptomi javljaju kod nekih budućih očeva, no znanstvenici to povezuju s tjeskobom glede ishoda partneričine trudnoće.

U istraživanju je sudjelovalo 282 ispitanika u dobi od 19 do 55 godina kojima je bilo zajedničko očekivanje dolaska potomstva na svijet, uz jednak broj ispitanika u kontrolnoj skupini.

11 budućih očeva je čak zbog svojih "trudničkih" tegoba zatražilo pomoć liječnika koji nisu mogli otkriti fizički uzrok njihovih simptoma.

U jednom slučaju je ispitanik izjavio kako je osjećao bolove zbog trudova kroz koje prolazila njegova partnerica.

Kod većine pogođenih muškaraca simptomi su se javili u ranom stadiju partneričine trudnoće, a većina ih je nestala odmah nakon poroda.

Couvade sindrom nije priznat kao medicinsko stanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene