Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kancerogeni spojevi

Ako pušite - ovo pročitajte!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedeset godina nakon što je izašlo prvo izvješće o povezanosti pušenja i obolijevanja od raka pluća, znanstvenici su s pušenjem povezali još nekoliko opasnih bolesti...

Na popis bolesti koje uzrokuje pušenje dodani su i rak jetre te onaj debelog crijeva, stoji u izvješću američkog ureda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Slika nije dostupna Čak dvije trećine Znanstvena studija otkrila kako ljudi dobivaju većinu rakova i tumora

U duhanskom dimu nalazi se na tisuće spojeva od kojih je 69 kancerogeno. Iako je pušenje u 90 % slučajeva 'zaslužno' za rak pluća na udaru kancerogenih spojeva nalaze se i ostali organi. 'Kancerogeni spojevi apsorbiraju se sistematski. Ne ostaju samo u plućima, kroz krv se prenose do mnogih drugih organa', kaže Stanton Glantz sa Sveučilišta u San Franciscu.

OMILJENI POROK Porastao broj pušača u svijetu. Ima ih...

Govoreći o raku debelog crijeva, zloćudne tvorbe najčešće nastaju u žlijezdama i stanicama koje se nalaze unutar tog organa jer kancerogeni spojevi iz duhanskog dima kroz krvotok dolaze do tih stanica i remete njihov normalan rad. Tada od njih mogu nastati polipi pa i tumori. Prema nekim istraživanjima pušači imaju dvostruko veći rizik od obolijevanja od ove bolesti.

Pušenje, kažu stručnjaci u novom izvješću, mogu uzrokovati i rak dojke, a na listi su se našli i dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, erektilna disfunkcija, makularna degeneracija te defekti nepca kod narednih generacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene