Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca koja su i u vrlo maloj mjeri izložena pasivnom pušenju imaju veći rizik za poteškoće sa zdravljem krvožilnog sustava.


Finski znanstvenici sa sveučilišta u Turkuu su uz pomoć ultrazvuka visoke rezolucije pratili funkciju brahijalne arterije kod 402 djece u dobi od 11 godina.

Vezani članci Požari u Australiji ne jenjavaju (Foto: AFP) Vatrena stihija u Australiji: Požari bjesne već tjednima, građani Victorije pripremaju se za katastrofu Dim u avionu British Airwaysa (Foto: Twitter) - 3 Motori gore, kabina se napunila dimom: Avion British Airwaysa prisilno sletio u Valenciju

Pokazalo se da su djeca kod koje je izmjerena najviša razina kotinina, biomarkera za nikotin, imala znatno reduciranu endotelijalnu funkciju brahijalne arterije.

Endotelijalna disfunkcija smanjuje sposobnost širenja krvnih žila.

Istraživači dodaju kako je jasno da i blaga izloženost duhanskom dimu može dovesti do preuranjenog razvoja ateroskleroze.

Pišući u stručnom časopisu Circulation znanstvenici napominju kako je i nakon prestanka izloženosti pasivnom pušenju tek djelomično moguće ponovno normalizirati endotelijalnu funkciju.