Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dovršene nove liste lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U skladu s dosadašnjim najavama uskoro će biti primjenjen sustav s dvije liste, osnovnom besplatnom i dopunskom listom. Na dopunskoj listi nalaze se lijekovi za koje će pacijenti dio morati nadoplatiti.

Na besplatnu listu ulaze svi bolnički lijekovi koji se ne izdaju na recept, uključujući lijekove za sve vrste tumora, svi interferoni, skupi lijekovi poput Gliveca, Mabthere i slično. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

Na listi A nalazi se i većina lijekova za snižavanje masnoće u krvi, te krvnog tlaka, većina antibiotika, svi antipsihotici, lijekovi za epilepsiju i Parkinsonovu bolest. 

Lijekovi za čir i štitnjaču također se nalaze na besplatnoj listi, kao i većina lijekova za astmu i alergije. Kada su u pitanju antidepresivi i lijekovi za tjeskobu njih je polovica na besplatnoj, a polovica na dopunskoj listi. 

Na listi B, dopunskoj listi, prije svega su lijekovi za ublažavanje simptoma, poput lijekova za kašalj, dio lijekova za kožne bolesti, kontracepcija, te najskuplja generacija antibiotika i lijekova za tlak (cefalosporina i sartana).

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje tvrde da mjesečna nadoplata za kutiju neće biti veća od 100 kuna. Većina će lijekova stajati oko pet, deset ili petnaest kuna. 

Procedura koju iste trebaju proći prije konačnog odobrenja trajat će oko tri tjedna, pa se očekuje kako će se novi sustav početi primjenjivati u listopadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene