Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barem u SAD-u

'Dječaci u pubertet ulaze i dvije godine prije nego se mislilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječaci u SAD-u ulaze u pubertet u ranijoj dobi nego prije, rezultati su to studije objavljenje u časopisu Pediatrics.

Autorica studije Marcia Herman-Giddens sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, i njezini kolege, istraživanjem su došli do podataka koji pokazuju kako se dječaci seksualno počinju razvijati šest mjeseci do dvije godine ranije nego to piše u medicinskim priručnicima. Kod dječaka, početak puberteta dolazi u obliku povećanih testisa i produkcije sperme, piše CNN.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija (Getty Images) Užas kod susjeda U životnoj su opasnosti: Dvojica dječaka otrovala se u improviziranoj slastičarnici Slika nije dostupna Godinu dana razlike Nova vremena: Dječaci u pubertet ulaze ranije od očeva

Studija je provedena na način da je 212 liječničkih ordinacija diljem SAD-a pregledalo više od 4.100 dječaka u dobi od šest do 16 godina. Svakom je dječaku pripisana jedna od pet faza. Zaključeno je kako dječaci afroameričkog porijekla u drugu fazu koja se događa nakon predpubertetske i označava sam početak puberteta, ulaze sa devet godina, a bijeli nehispanijci i hispanijci u tu fazu ulaze sa deset godina.

Jedan od razloga zbog kojih se događa raniji ulazak u pubertet, a oko kojih je Herman-Giddens zabrinuta, jest da u tome veliku ulogu igra okoliš. 'Promjene su prebrze i trebalo bi tražiti uzrok u okolišu. To uključuje sve od nedostatka tjelovježbe do brze hrane, prečestog gledanja televizije ili kemikalija kojima smo izloženi', rekla je Herman-Giddes.

>> Tinejdžerice napisale i objavile hit knjigu: Kako odgajati tinejdžere!

Dr. Megan Kelsey, koja radi u dječjoj bolnici u Coloradu, rekla je kako je nekoliko studija pokazalo povezanost između pretilosti u djetinjstvu i ulazak u rani pubertet kod djevojčica. Masno tkivo ima mogućnost da druge hormone pretvori u estrogen, a stručnjaci vjeruju da to može voditi do ranog rasta grudi.
Povezanost pretilosti i ranog ulaska dječaka u pubertet nije se puno istraživalo, ali istraživanja koja jesu provedena na tom području pokazuju suprotstavljene rezultate. Nekoliko studija pokazalo je da pretili dječaci ča kasnije ulaze u pubertet, vjerojatno zbog viška estrogena u tijelu.

Što se tiče kemikalijama kojima su djeca izložena u okolišu, stručnjaci naglašavaju kako je riječ o kompleksnom problemu. 'To je veoma kompleksna tema. Otkrivamo da kemikalije kojima su Amerikanci izloženi svaki dan imaju utjecaj', rekla je Sonya Lunder, analistica u radnoj grupi za okoliš. Međutim, identificiranje specifičnih kemikalija koje uzrokuju hormonalne promjene, do sada je bilo nemoguće. Mnogi vjeruju da se radi o aditivima u hrani, pesticidima i tome slično.

Roditelji bi trebali biti svjesni toga da bi njihova djeca mogla ući u pubertet ranije nego oni. Posljedice ranijeg ulaska u pubertet kod djevojčica su često nisko samopouzdanje, poremećaji u prehrani i depresija. No, još nije poznato koje su posljedice kod preranog ulaska u pubertet kod dječaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene