Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca s kožnim alergijama možda su alergična na proteine zobi koje često sadrže proizvodi za njegu kože.


Od 302 djece pregledane na pedijatrijskoj dermatološkoj klinici u Bordeauxu gotovo trećina je imala pozitivnu kožnu reakciju na zob, izvijestio je dr. Franck Boralevi iz dječje bolnice Pelligrin.

Vezani članci Policija ispred katedrale sv. Ivana Božanskog u New Yorku Pucnjava u katedrali u New Yorku, napadač otvorio vatru tijekom nastupa zbora: "Nije ciljao nikog konkretno. Vikao je - 'ubijte me'" Slika nije dostupna U pripijenoj crnoj koži: Tako ga je omela da je zaboravio stihove!

Istraživači su alergološkim testiranjem otkrili osjetljivost na
proteine zobi među djecom u dobi od četiri mjeseca do 15 godina koja su liječena od ekcema. Ekcem, koji se često naziva i atopijski dermatitis, kronični je poremećaj kože koji uzrokuje ljuskave osipe popraćene svrbežom.

Ukupno 32,5 posto djece bilo je osjetljivo na zob, napisali su
istraživači u medicinskom časopisu Allergy. Flasterom za testiranje kontaktnog dermatitisa otkrivena je osjetljivost na zob među 14,6 posto djece, dok je prick-testom otkrivena osjetljivost među 19,2 posto testiranih.

Dodatnim ispitivanjem, koje je prošlo 32 od 98 djece koja su imala pozitivnu reakciju na osjetljivost na zob, otkriveno je još 16 posto djece alergične na zobenu kašu.

Roditelji ispitane djece ni u jednom slučaju nisu posumnjali da bi im dijete bilo alergično na zob. Te alergije nisu otkrivene ni prijašnjim kliničkim testiranjima.

Neka djeca testirana su tako da im je na dijelove kože koji dotad
nisu bili pogođeni atopijskim dermatitisom nanošena krema koja sadrži zob, kod 28 posto pojavio se ekcem ili neka druga reakcija.

Boralevi i njegovi kolege otkrili su i to da se kod neke djece koja
su imala pozitivnu reakciju osjetljivost s godinama smanjila.

Istraživači kažu da bi se proizvodi koji sadrže zob trebali
izbjegavati za djecu mlađu od dvije godine.