Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manji IQ i problematično ponašanje

Dijeta u trudnoći dovodi do oštećenja djetetovog mozga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smanjena prehrana u trudnoći može dovesti do oštećenja dječjeg mozga.

Pokazalo je to američko istraživanje provedeno na Sveučilištu u Texasu. Zbog loše prehrane u ranom stadiju trudnoće dijete može imati manji IQ ili probleme s ponašanjem.

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

'U prvoj polovici trudnoće razvijaju se brojni neuroni i stanice u mozgu. To je kritično razdoblje', rekao je doktor Peter Nathanielsz. Istraživanje je provedeno na pavijanima, ali znanstvenici vjeruju kako se rezultati mogu odnositi i na ljude, piše Telegraph.

Jedna je grupa tijekom prve polovice trudnoće jela sve što je htjela, dok su drugu hranili sa 30 posto manje hrane. Pretpostavlja se kako toliku količinu hrane jedu žene zbog jutarnje mučnine.

>> Probiotici smanjuju mogućnost preuranjenog poroda

Smanjena prehrana je dovela do ograničenog rasta stotina neurona, a utjecala je i na stotine gena. Utjecaj je još gori kod maloljetnica koje se razvijaju, ali i žena koje postaju majke u poznim godinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene