Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Depresija slabi kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Depresija može utjecati na slabljenje gustoće kostiju, ustvrdili su izraelski znanstvenici, istodobno tvrdeći kako bi uzimanje antidepresiva moglo utjecati na liječenje osteoporoze.

Znanstvenici s jeruzalemskog Hebrew University u ponedjeljak su izvijestili o rezultatima istraživanja što su ih proveli na miševima dajući im lijekove koji su kod njih potaknuli stanje slično depresiji kod ljudi, zbog čega su glodavci gubili koštanu masu, uglavnom na kukovima i na kralješnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna To može svatko Samo pola sata meditacije svaki dan ublažava simptome tjeskobe Slika nije dostupna Obiteljska drama Zbog bludne majke na srpskoj Farmi sin na antidepresivima

Nakon što su laboratorijski miševi dobili terapiju antidepresivima, zamijećeno je znatno poboljšanje gustoće
njihovih kostiju te razina aktivnosti i socijalne interakcije.

U objašnjenju profesora Raza Yirmiya s Hebrew Universitiyja, koji je vodio ekipu izraelskih stručnjaka, stoji kako depresija aktivira "simpatički živčani sustav" koji reagira na potencijalni stres, uzrokujući otpuštanje kemijskog sastojka poznatog kao noradrenalin koji šteti izgradnji koštanih stanica, pokazala je studija.

Antidepresivi blokiraju noradreanlin i poništavaju njegov negativni učinak. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u ovotjednom broju američkog stručnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

Istraživanja što su ih istodobno tijekom mjeseca listopada provodili znanstvenici s bostonskog Forsyth instituta pokazala su da kemijski sastojak fluoksetin, sadržan u najčešće propisivanom antidepresivu Prozacu također povećava gustoću koštane mase kod miševa. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene