Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Depresija može utjecati na slabljenje gustoće kostiju, ustvrdili su izraelski znanstvenici, istodobno tvrdeći kako bi uzimanje antidepresiva moglo utjecati na liječenje osteoporoze.


Znanstvenici s jeruzalemskog Hebrew University u ponedjeljak su izvijestili o rezultatima istraživanja što su ih proveli na miševima dajući im lijekove koji su kod njih potaknuli stanje slično depresiji kod ljudi, zbog čega su glodavci gubili koštanu masu, uglavnom na kukovima i na kralješnici.

Vezani članci Mreža za telefonsku pomoć medicinskom osoblju Hrvatske psihološke komore Zdravstveni djelatnici su i psihički iscrpljeni, boje se i pacijenti, a i građani su zabrinuti: Stručnjaci objašnjavaju kako da si olakšamo Slika nije dostupna Zbog bludne majke na srpskoj Farmi sin na antidepresivima

Nakon što su laboratorijski miševi dobili terapiju antidepresivima, zamijećeno je znatno poboljšanje gustoće
njihovih kostiju te razina aktivnosti i socijalne interakcije.

U objašnjenju profesora Raza Yirmiya s Hebrew Universitiyja, koji je vodio ekipu izraelskih stručnjaka, stoji kako depresija aktivira "simpatički živčani sustav" koji reagira na potencijalni stres, uzrokujući otpuštanje kemijskog sastojka poznatog kao noradrenalin koji šteti izgradnji koštanih stanica, pokazala je studija.

Antidepresivi blokiraju noradreanlin i poništavaju njegov negativni učinak. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u ovotjednom broju američkog stručnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

Istraživanja što su ih istodobno tijekom mjeseca listopada provodili znanstvenici s bostonskog Forsyth instituta pokazala su da kemijski sastojak fluoksetin, sadržan u najčešće propisivanom antidepresivu Prozacu također povećava gustoću koštane mase kod miševa.