Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gubitak na tjelesnoj masi tokom trudnoće može poboljšati zdravstveno stanje novorođenčadi rođenih od pretilih žena sa gestacijskim dijabetesom.


Tradicionalno, liječnici nisu odobravali gubitak tjelesne mase u trudnica, pa čak i ako su bile pretile. Međutim, djeca pretilih žena imaju povećani rizik od defekta neuralne cijevi, abnormalnosti srca i drugih ozbiljnih stanja. Također, većina majki ne izgubi sve kilograme nakupljene tokom trudnoće što dodatno pogoršava zdravstveno stanje pretilih žena.

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama Testiranje na koronavirus - 1 Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

Zato su znanstvenici sa Sveučilišta u Saint Louisu pratili tijek trudnoće u 96 pretilih žena sa gestacijskim dijabetesom. Pola žena je bilo na kalorijsko redukcijskoj dijeti, dok je druga polovica uz istu dijetu bila tjelesni aktivna-poslije svakog obroka su hodale minimalno 20 minuta.

Rezultati su pokazali ne samo veću stopu uspješnosti u gubitku tjelesne mase kod tjelesno aktivnih trudnica na dijeti već su i te trudnice rađale djecu boljeg zdravstvenog stanja.

Ograničenje studije jest mali uzorak na kojem je provedena, pa njeni autori ne preporučuju gubitak tjelesne mase svim pretiliim trudnicama, već svakodnevne lagane šetnje, te nadodaju da nema potrebe jesti za dvoje.